HIV/AIDS

HIV är en sjukdom som långsamt bryter ned immunförsvaret. När HIV har övergått till AIDS, som är sjukdomens sista stadium, så är immunförsvaret såpass nedbrutet att den utsatta personen har extremt lätt att dra på sig infektioner som immunförsvaret i vanliga fall skulle kunna hantera. Det är alltså egentligen inte själva viruset som de smittade dör av, utan sjukdomar som lunginflammation och tuberkulos. Det finns inget botemedel mot HIV, dock finns det bromsmediciner som hindrar viruset att utvecklas till AIDS. Har man till gång till dessa mediciner så ska man kunna leva ett normallångt liv.

HIV kan smitta på fyra olika sätt:
  • Oskyddat samlag
  • Från mamma till barn under graviditet, förlossning eller via ammning
  • Genom blodtransfusion
  • Genom att drogmissbrukare använder samma spruta
Majoriteten HIV-smittade, ca. 22 miljoner, bor i Afrika. Den största anledningen är att människorna där inte har sådan stor kunskap om sjukdomen. Många människor i utvecklingsländerna kan inte läsa och många har varken tillgång till tidning, radio eller tv, därför vet många inte att kondom skyddar mot HIV och många vet inte ens att HIV existerar. I flera länder hindrar även religionen människor från att ha skyddat samlag.
Andra faktorer som gör att Afrika är mest utsatt är att de smittade inte har samma behandlingsmöjligheter som rikare länder har. Bromsmediciner är väldigt dyra och svåra att få tag på och även tillgången till kondomer är liten.

Trots bistånd från många länder så är HIV/AIDS fortfarande ett väldigt stort problem. Något som skulle hjälpa i kampen mot sjukdomen är mer bistånd, främst från USA. När George W. Bush valdes till president blev USA:s syn på sexualpolitik helt annorlunda. Istället för att förespråka säkert sex så uppmanas avhållsamhet. I samma veva ändrades deras bistånd så att två tredjedelar av pengarna skulle uteslutande användas till att förespråka avhållsamhet och att man ska hålla sig till samma partner hela livet, och på så vis minska spridningen av HIV. Detta var förstås inte hållbart och minskade inte spridningen på något vis, snarare tvärtom då det blev ännu svårare att få tag på kondomer.

Nu när Bush inte längre är president måste vi få Barack Obama att återigen ge bistånd för att informera om och dela ut kondomer, då detta är det idag bästa sättet minska HIV-smittande i Afrika.

MER KONDOMER ÅT FOLKET!

/Lisa Lööf, kampanjansvarig SSU Sundsvall

Kommentarer
Postat av: Johanna Meiding

Jättebra inlägg Lisa och en mycket viktig fråga som vi borde diskutera mer och göra något åt!

2009-02-17 @ 21:00:16
URL: http://johannameiding.wordpress.com
Postat av: Niklas Säwén

Det här äre verkligen en fråga politikerna måste börja jobba mer med!

2009-02-17 @ 23:30:28
URL: http://niklassawen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0